中照网logo

设计

>首页 > 设计 > 案例 >正文

光影·心境 | 保利和悦滨江照明设计

2020-09-28    

来源:bpi照明设计

   作者:翟斯琦  

13382

导语: “小隐于野,大隐于市”,在繁华都市中,安于一隅,坐有琴书,享秋空霁海。在心灵净土独善其身,回归自然恬静。

640.jpg

项目业主:保利华南实业有限公司

建筑设计:筑博

室内设计:HBA

景观设计:IAPA

照明设计:BPI(包括建筑外观、室内及景观照明设计)

项目团队:夏艺伦, 严鼎, 翟斯琦, 高嫱, 陈哲维, 周阳

项目摄影:燕飞


Owner: Poly Huanan Industrial Co., Ltd

Architect: Zhubo Design Group Co. Ltd

Landscape Design: IAPA

Interior Design: HBA

Lighting Consultant: bpi (including facade lighting, interior lighting & landscape lighting)

Project Team: Yilun Xia, Ding Yan, Siqi Zhai, Qiang Gao, Zhewei Chen, Yang Zhou

Photographer: Fei Yan


“小隐于野,大隐于市”,在繁华都市中,安于一隅,坐有琴书,享秋空霁海。在心灵净土独善其身,回归自然恬静。

"Small hidden in the wild, large hidden in the city", in the prosperous city, sitting in a corner, enjoy the blue sky and the calm sea. In the pure land of mind, be good at yourself and return to the psychological tranquility.

640.png

项目位于佛山千灯湖南端,东望东平河,与半月岛湿地公园仅一路之隔。设计整体贯穿“自然仪式感”的理念,在自然中寻找设计元素,发现形式与韵律美。灯光自然地融入景观、建筑、室内,营造出富有层次变化的灯光氛围以及轴线序列的递进关系。

The project is located in the South of Qiandeng Lake, Foshan, with Dongping River in the East and only one block away from Banyue Island Wetland Park. The whole design runs through the concept of "natural sense of ritual", looking for design elements in nature and discovering the beauty of form and rhythm. The lighting is naturally integrated into the landscape, architecture and interior, creating a hierarchical lighting atmosphere and the progressive relationship of axis sequence.

通往展示中心的林荫道,转折处或视觉焦点的树木被着重点亮,强调访客的视觉引导性。错落有致的芦苇灯立于花丛中,犹如繁星闪烁,给林荫中休憩体验增添了一番趣味。

The avenue leading to the exhibition center, the trees at the turning point or visual focus are highlighted to emphasize the visual guidance of visitors. The scattered reed lamps stand in the flowers like stars, which add some fun to the leisure experience in the shade.

640 (1).jpg

林荫道
Avenue

穿梭在竹林夹道,对称的灯光隐藏在灌木丛间,既表达立面层次,又营造出道路的进深感及空间围合感。清风拂过,竹林摇曳,光影婆娑,静谧纯粹。地面灯光对应立面间隔布置,提供车道功能照明的同时,也增强了灯光的节奏感和指引性。

Walking through the bamboo path, the symmetrical light is hidden in the bushes, which not only expresses the facade layers, but also creates the feeling of deepness and space enclosure. Wind blows and bamboo sways, while lights and shadows whirling, quiet and pure. The ground lighting is arranged at intervals corresponding to the facade, which not only provides lane functional lighting, but also enhances the rhythm and guidance of the lights.

640 (2).jpg
竹林夹道
Bamboo Path

建筑设计内外通透,简洁明了。灯光设计在延续建筑语言的同时,强调其几何拼接的体块感。东西立面,采用间接灯槽的设计,勾勒框体,彰显简洁硬朗的线条感。南北立面,灯光处理手法相对柔和。灯带安装于窗框外檐,照亮窗口空腔,虚实相衬,层次明确。

The architectural design is transparent inside and outside, simple and clear. Lighting design in the continuation of architectural language at the same time, more emphasis on the geometric splicing of the block feeling. The East and West facades adopt the design of indirect cove trough, which outlines the frame and shows the simple and strong line sense. In the north and south facades, the lighting treatment is relatively soft. The light is installed on the outer eaves of the window frame to illuminate the window cavity, and the virtual and real conditions are matched with each other, and the hierarchy is clear.

640 (1).png
建筑
Architecture

室内设计旨在将自然引入室内,营造自然静谧的空间氛围。灯光设计也顺应此主题,色温以2700K为主,简洁柔和,营造归家的舒适感和品质高雅的空间感受。

Interior design aims to introduce nature into the interior and create a natural and quiet space atmosphere. The lighting design also conforms to this theme. The color temperature is 2700k, which is simple and soft. It creates the comfortable feeling of home and the space feeling of elegant quality.

洽谈区多采用天然木材和石材,将水景、绿植融入室内,整体基调温暖亲近。中央吧台上方,金属纱帘从内部被洗亮,灯光从内由外晕染而出,表现纱帘的轻盈。小尺寸射灯安装于结构,上照特色金属饰面,凸显其金属质感。两种金属材质虚实相衬,丰富整体的空间层次。

Natural wood and stone are mostly used in the negotiation area, and the waterscape and green plants are integrated into the interior, and the overall tone is warm and close. Above the central bar, the metal gauze curtain is washed bright from the inside, and the light is dyed from the inside out, showing the lightness of the curtain. The small size spotlight is installed in the structure, and the characteristic metal finish is illuminated to highlight its metal texture. The two kinds of metal materials contrast with each other, enriching the overall spatial level.

640 (2).png
大堂吧
Lobby Bar

灯光满足功能照明的同时,更着重表达材料的细节。线性灯光藏于玻璃屏风背后,凸显纹理的明暗。冷色调屏风从整体木质基调跳脱出来,形成冷暖鲜明的对比。

The lighting meets the function lighting, and at the same time, it pays more attention to the details of the material. The linear light is hidden behind the glass screen to highlight the light and shade of the texture. Cold tone screen from the overall wood tone jump out, forming a sharp contrast between warm and cold.

640 (3).png

洽谈区
Chatting Area

沿着具有雕塑感的楼梯至地下一层洽谈区,灯带藏于楼梯的扶手及台阶内旋转而下。线性灯光的延伸,将人带入另一个静谧的空间,为访客开启别样的体验感。

Along the staircase with sculpture feeling to the negotiation area on the ground floor, the light belt is hidden in the handrail and steps of the stairs and rotates down. The extension of linear lighting will bring people into another quiet space and open a different experience for visitors.

640 (4).png

旋转楼梯
Spiral Staircase

洽谈区天井一角,绿植景观增强室内外的视觉联系。宽窄光结合的轨道射灯,照亮立面绿植墙的同时,地面的山石小景被着重突出,增强灯光的戏剧性。

At the corner of the patio in the chatting area, the green plant landscape enhances the visual contact between indoor and outdoor. The track spotlight combined with wide and narrow light can illuminate the green plant wall on the facade, and the small stone scenery on the ground is highlighted to enhance the drama of the light.

640 (5).png
洽谈区
Chatting Area

会所泳池,自然光透过天井倾泻而下,和室内暖光形成对比。天花采用简洁明了的线性灯槽做法,灯光渐晕,加强了视觉上的围合感,同时延伸室内外空间联系。

In Clubhouse swimming pool, natural light pours down through the patio, forming a contrast with indoor warm light. The ceiling adopts the simple and clear downl trough method, the light gradually halos, strengthens the visual sense of enclosure, and extends the indoor and outdoor space connection.

640 (6).png

会所泳池
Swimming Pool

二层多功能区域,柔和的灯光为交流与阅读提供了轻松舒适的氛围。天花灯具阵列布置,干净整洁。中央的书架,陈设,家具被着重强调,分隔整体空间,形成两个半私密的空间,为使用者提供更为舒适的洽谈氛围。

The multi-functional area on the second floor provides a relaxed and comfortable atmosphere for communication and reading. The array layout of ceiling lamps is clean and tidy. The central bookshelf, furnishings and furniture are emphasized to separate the overall space, forming two semi private spaces, providing a more comfortable negotiation atmosphere for users.

640 (7).png

多功能区
Muti-fuctional Area


 看庭前花开花落, 
望天上云卷云舒,
倾听自然的声音,
找回内心的平静。

Watching the flowers bloom and fall,
Looking at the clouds in the sky
Listening to the natural voice,
The inner peace can be found.

标签:保利和悦滨江  照明设计  酒店照明  建筑照明  景观照明  

只有登录之后才可以评论,请点击这里评论

在线评价

表情

输入验证码:   

验证码

发表评论

smile
中国照明网官方在线QQ咨询:AM 9:00-PM 6:00
广告/企业宣传推广咨询:
活动/展会/项目合作咨询: 市场部
新闻/论文投稿/企业专访: 李先生
媒体合作/推广/友情链接: 市场部

中国照明网网友交流群:2223934、7921477、9640496、11647415

中国照明网照明设计师交流群:2223986、56251389

中国职业照明设计师QQ群:102869147

X